HTTPS | Ha!

Google maakt gebruikt van veel verschillende factoren als het gaat om het bepalen van de ranking van de zoekresultaten. Een aantal weken geleden verscheen er op HA! de blog over het feit dat per april het gebruik van mobiel-vriendelijke sites wordt meegenomen in het bepalen van de volgorde. Vandaag kijken we naar een andere factor die bepalend is voor de plaats die uw website krijgt in de resultaten van de zoekmachines. Vandaag neemt HA! een kijkje in de wereld van de beveiligde websites.

Wat is HTTPS?

Hyper Text Transfer Protocol Secure geeft aan dat de verbinding met deze website beveiligd is. Dit houdt in dat alle data van en naar de website veilig en versleuteld verstuurd worden. Hierdoor kunnen buitenstaanders onmogelijk ontdekken wat voor gegevens er van en naar deze website verstuurd worden. Mochten de gegevens onderschept worden, kunnen deze namelijk niet worden uitgelezen. De HTTPS-verbinding is een combinatie van een HTTP-verbinding met een SSL-verbinding. Deze beveiligde verbinding is te herkennen aan de URL van de website, waarin HTTPS verwerkt zal zijn.

HTTPS als rankingfactor

In augustus 2014 heeft Google al aangekondigd dat de beveiligde verbinding een rol gaat spelen in de algoritme die de volgorde van de zoekresultaten bepalen. De invloed van deze rankingfactor is nog niet heel groot, maar er wordt niet uitgesloten dat deze in de toekomst een grotere rol zal gaan spelen. Op dit moment heeft alleen Google de aanwezigheid van HTTPS opgenomen in haar algoritme. Andere zoekmachines, zoals Bing maken hier nog geen gebruik van.

Wat betekent dit voor uw website?

Google maakt gebruikt van vele factoren die de ranking bepalen. De invloed van het gebruik van HTTPS is op dit moment nog minimaal. Het is dus niet zozeer noodzakelijk om uw website zo snel mogelijk om te zetten naar deze beveiligde verbinding. Het is wel verstandig om de verandering te overwegen en zeker mee te nemen indien u toevallig een nieuwe website gaat opzetten. Wilt u meer informatie over de nieuwste ontwikkelen van SEO? Of wilt u hulp bij het beveiligen van uw website? HA! helpt u graag verder met alle vragen omtrent zoekmachine optimalisatie.