De Hololens | Ha!

Gisteravond was er een zeer interessante Nederlandse software architect te gast bij De Wereld Draait Door. Zijn naam is Dennis Vroegop, hij bracht de langverwachte Hololens met zich mee. De mogelijkheden met de Hololens zijn eindeloos. Er zijn echter nog maar 7 Hololenzen in de wereld beschikbaar. Wij moeten nog even geduld hebben voordat wij deze geweldige uitvinding kunnen uittesten vrees ik. Microsoft is momenteel druk bezig met het ontwikkelen van dit unieke product. Hoewel Microsoft zelf geen uitspraken heeft gedaan over wanneer de bril op de markt zal verschijnen gaat het gerucht rond dat dit op korte termijn plaats zal vinden. Wij kunnen niet wachten!

Wil je het fragment van De Wereld Draait Door terug zien? Bekijk het dan hier.

 

Het ontstaan van de Hololens

De Hololens is een soortement van Virtual Reality alleen dan nog echter. Virtual Reality kent een lange voorgeschiedenis. In 1860 werd de eerste vorm van virtual reality uitgevonden. Niet de methode en techniek die wij vandaag de dag kennen, maar hier is wel de basis gelegd. Rond dit tijdstip begon men met het maken van panoramische muurschilderingen. In de jaren ’20 werden de eerste stimulatoren ontwikkeld voor de ruimtevaartuig industrie. In de jaren 60 werd de eerste visuele stimulator gebouwd. Hierna werden er een aantal technieken ontwikkeld gericht op de game-industrie, echter kwamen deze niet echt van de grond. In 1996 nam Nintendo het heft in handen en waren zij vastbesloten Virtual Reality van de grond te krijgen. Nintendo introduceerde kort daarop de ‘Virtual Boy’. Later, eind van de jaren 90, kwamen er meer Virtual Reality systemen op de markt van diverse aanbieders. Tegenwoordig gaat de ontwikkeling van het interactief gamen razendsnel. De Oculus Rift is de allernieuwste Virtual Reality bril. De Hololens is hier eigenlijk een verbetering op. De Hololens is ook een bril die je op je hoofd kunt zetten, maar er zit een groot verschil tussen beide apparaten. Met een Virtual Reality bril zit je in een andere wereld en met de Hololens blijf je in dezelfde wereld met een “nep beeld” eroverheen. De huidige wereld, het beeld dat je in het echt ziet kun je met de Hololens als het ware bewerken.

Hoe werkt de HololensHololens

De Hololens reageert als het ware op de fysieke omgeving waarin je staat. Bovendien kan hij voorwerpen als tafels en stoelen herkennen. Ook kan hij zien waar de muren staan. Het unieke van de Hololens is dat hij niet alleen reageert op de omgeving maar ook op jezelf. Zo reageert het apparaat op spraak, hoofdbewegingen en handgebaren. De Hololens maakt het mogelijk om bijvoorbeeld voorwerpen te plaatsen in jouw ‘echte’ wereld. Zo kun je je woonkamer opleuken door een mooi bosje bloemen op je salontafel te zetten. Ook kun je er op een bijzondere manier mee gamen. De Hololens beperkt bovendien het zichtveld niet, ook dit is vergeleken met de Virtual Reality bril een groot voordeel. De techniek van de Hololens is nu nog wat ruw, je kan aan het beeld zien dat het nog in de kinderschoenen staat. Het beeld dat je ziet door de Hololens is namelijk nog van lage resolutie, maar hier wordt ongetwijfeld hard aan gewerkt.

 

Toepassingen

Er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk met deze Hololens. Mocht je graag naar het concert van Beyoncé willen maar zijn de tickets uitverkocht? Dan bestaat er in de toekomst een kans dat je er toch bij kan zijn door te kijken door de Hololens. Niet alleen voor de consumenten is dit een hele uitkomst maar ook voor de zakelijke markt en het onderwijs. Studenten van de Geneeskunde Faculteit kunnen met deze techniek bijvoorbeeld operaties uitvoeren op een hologram lichaam. Techniek studenten zouden aan een vliegtuig kunnen sleutelen zonder een vliegtuig nodig te hebben. Een vergadering met verschillende mensen verspreid over de hele wereld kan met de Hololens door allen aan één tafel te zitten. Zoals al eerder in dit blog vermeld zijn de mogelijkheden eindeloos! Ook op het gebied van marketing zal er wanneer deze bril voor het grote publiek beschikbaar wordt veel veranderen. Hoe en wanneer dit gaat gebeuren blijft ook voor ons nog even een vraag..

 

 Hololens toepassingen

 

Beangstigend of niet?

De mogelijkheden van de Hololens zijn gigantisch. Echter is er ook een groep mensen die het onderwerp een beetje beangstigend vindt. Zeker wanneer de techniek verbeterd wordt en het beeld echt een realistische weergave geeft. Tot welke groep behoor jij?